Data: 2 d’abril de 2023

Avui iniciem la Setmana Santa amb la celebració del Diumenge de Rams. Aquest dia és habitual que a l’exterior de moltes parròquies i centres de culte se celebri la popular benedicció dels rams i les palmes. Acabada la lectura de l’evangeli, la comunitat congregada entra en processó al temple per continuar amb la celebració de l’Eucaristia.

Avui recordem l’episodi de la vida de Jesús en què va entrar a Jerusalem damunt d’un pollí. Diu l’evangelista que la multitud, quan passava Jesús, encatifava el terra amb branques i l’aclamava cridant: «Beneït el qui ve en nom del Senyor! Hosanna a dalt del cel!» (Mt 21,9).

Un dels primers testimonis que conservem d’aquesta festa entranyable és el que ens narra Egèria, una pelegrina hispana del segle IV. Egèria explica amb detall com se celebrava el Diumenge de Rams a Jerusalem. Al migdia, els fidels anaven fins a una església que es trobava a la Muntanya de les Oliveres i allà pregaven i proclamaven les lectures de la Sagrada Escriptura pròpies del dia. Després baixaven en processó fins a Jerusalem mentre cantaven himnes. En el relat llegim que, mentre caminaven, tant nens com grans duien rams de palmell i d’olivera. Un cop a Jerusalem, es reunien a l’església de l’Anàstasi i acabaven la celebració pregant davant de la creu.

Egèria explica que el bisbe que presidia la celebració entrava a Jerusalem com Jesús, humilment, muntat en un pollí. Demanem al Senyor que ens ajudi a portar el missatge de l’evangeli als nostres germans i germanes amb amor i humilitat. Així ho feia Jesús. Ell ens diu a cadascun de nosaltres: «Accepteu el meu jou i feu-vos deixebles meus, que sóc mansuet i humil de cor» (Mt 11,29).

La pelegrina destaca de manera especial que en la processó hi participaven molts nens. Els més petits que encara no caminaven anaven a collibè dels seus pares. També comenta que procuraven que la processó marxés a poc a poc, perquè les persones grans poguessin seguir-la. Tant de bo que les nostres comunitats siguin, tal com diu el papa Francesc, «oasi de misericòrdia» (Misericordiae vultus, 12), on tots, però especialment els més petits i vulnerables, se sentin estimats i acollits.

Egèria descriu amb detall les lectures de la Sagrada Escriptura que es proclamaven als llocs per on passaven. Era una dona enamorada de Crist i de la Paraula. El seu testimoni ens anima a buscar algun moment de la setmana per llegir i meditar amb devoció la Paraula de Déu. Si la meditem sovint creixerem en la fe i en l’amor als altres.

Benvolguts germans i germanes, sortim a trobar Jesús amb alegria. Acompanyem el Senyor en l’inici de la Passió. Ell va anar lliurement a Jerusalem i, complint la voluntat del Pare, va donar la vida per la salvació de la humanitat. Demanem a Maria que ens ensenyi a ser al costat de la Creu de Jesús i de la de tots els crucificats del nostre món.