Data: 25 de juliol de 2021

Arribem ja a la meitat de l’estiu. Aviat començarà el mes d’agost i aquest és un temps tradicionalment dedicat per molts a les vacances, sense oblidar però que també n’hi ha molts altres, germans nostres i famílies també de la nostra diòcesi, que no en poden tenir.

Però cada un ha de trobar la seva manera de fer vacances. El papa Sant Joan Pau II tenia per costum anar uns dies als Alps i passejar per les muntanyes i passar després la resta de l’estiu a Castel Gandolfo, prop de Roma. Deia en una de les pregàries de l’Angelus: “A la societat actual, freqüentment frenètica i competitiva, en la qual predomina la lògica de la producció i el guany, no rarament menyspreant la persona, és encara més necessari que cada un pugui tenir un adequat període de repòs”.I afegia  que les vacances han de ser sàviament utilitzades perquè “en contacte amb la natura i la tranquil·litat, permetin conrear l’harmonia familiar, bones lectures i sanes activitats recreatives” que porten a la pregària, la contemplació i a escoltar Déu.I tot seguit  va qualificar les vacances com un període “per recuperar les energies i al mateix temps trobar el just equilibri interior”.

En canvi,com ha dit més d’una vegada el papa Francesc, ell prefereix fer vacances i descansar a casa, és a dir quedant-se a la Residència de Santa Marta, on viu.

“L’última vegada que vaig fer vacances fora de casa va ser el 1975 … Des d’aleshores les prenc – de veritat ! – en el meu hàbitat. Canvi de ritme, dormo una mica més, llegeixo coses que em reposen, escolto una mica de música, res més … I tot això em descansa », va manifestar als periodistes l’any 2014 en tornar del viatge a Corea de Sud.

En qualsevol cas les vacances són una oportunitat que Déu ens dona, i cal saber aprofitar-les. És una oportunitat per estar més amb la família, per descansar, fer esport, i sobre tot, per aprofundir en la vida interior. Perquè els cristians, com a tals cristians, no en tenim de vacances. És a dir, un cristià no deixa mai de ser-ho, pel fet de les vacances.

Aprofitem, doncsaquest temps, qui el pugui tenir,  per gaudir més de la vida familiar, com els Apòstols amb Jesús :

“Els apòstols es reuniren amb Jesús i li van explicar tot el que havien fet i ensenyat.  Ell els diu:  Veniu ara vosaltres sols en un lloc despoblat i reposeu una mica.Perquè hi havia tanta gent que anava i venia, que no els quedava temps ni de menjar  (Mc. 6, 30-31).

Amb aquestes reflexions us desitjo, doncs, que gaudiu d’unes merescudes vacances allà on sigueu.