Data: 29 de març de 2020

Els cristians de la nostra diòcesi, juntament amb molts germans d’arreu del món, ens adrecem vers una Setmana Santa ben diferent. Degut a l’emergència sanitària, la qual ha portat a l’estat d’alarma, els fidels no podran participar en les celebracions, com a mínim fins al Dissabte Sant, 11 d’abril; pel que fa a la resta, incloent-hi el dia de Pasqua, encara no sabem quines mesures sanitàries es dictaran.

Tot i això, els dies sants de la Setmana Santa ho seran igualment, de sants. El misteri pasqual de Crist que, per amor a nosaltres, institueix l’Eucaristia, sofreix i mor en la creu i al tercer dia ressuscita d’entre els morts; tot aquest misteri, viscut en la fe i en la litúrgia cristiana, es farà present en el nostre avui, amb totes les gràcies que brollen del misteri de la salvació de la humanitat en Jesucrist, el Fill estimat del Pare.

Així, doncs, ens hi hem de preparar adequadament, malgrat les circumstàncies siguin tan excepcionals. Hi ha una preparació molt necessària: la purificació dels nostres cors per la penitència. De fet, tot el temps de Quaresma, en la nostra tradició eclesial, té aquest sentit. En els primers segles no era sols el temps de preparació immediata dels catecúmens que rebien el baptisme en la nit de Pasqua, sinó que també era el temps penitencial per als pecadors, que amb la penitència es preparaven per a rebre el perdó dels seus pecats amb l’absolució del bisbe en el Dijous Sant, abans d’emprendre el Tridu Pasqual.

Estem en temps de confinament i les autoritats legítimes ens demanen que siguem curosos en viure’l en les nostres llars. Hem de respectar al màxim aquesta mesura prudencial per al bé de tots. Tota aquesta situació impossibilita la recepció del sagrament de la penitència de manera individual, excepte en molts pocs casos. Evidentment, les celebracions comunitàries de la penitència, habituals en els dies propers a la Pasqua, tampoc no seran possibles. Però el que sí que hem de fer tots és purificar els nostres cors per poder celebrar com pertoca els dies sants de la Setmana Santa; per la qual cosa hem de tenir present el que l’Església ensenya sobre aquest tema.

Per poder rebre el perdó sacramental dels pecats són necessàries aquelles cinc accions que vam aprendre en la catequesi: examen de consciència, dolor dels pecats, propòsit de l’esmena, dir els pecats al confessor i complir la penitència. D’aquestes cinc, la de dir els pecats al confessor no és gens fàcil, per no dir impossible per a molts, en les actuals circumstàncies. Però sí que les altres podem fer-les amb veritable desig de rebre el perdó dels nostres pecats. Juntament amb l’examen de consciència, el dolor dels pecats o contrició és fonamental, amb, evidentment, el propòsit d’esmenar-se. Llegim en el Catecisme de l’Església Catòlica: «Dels actes del penitent, el primer és la contrició. És un dolor de l’ànima i una detestació del pecat comès amb la resolució de no pecar mai més. Quan prové de l’amor a Déu estimat més que totes les coses, la contrició s’anomena “perfecta” (contrició de caritat). Aquest contrició perdona els pecats venials, també obté el perdó dels pecats mortals, si inclou la ferma resolució de recórrer a la confessió sacramental tan bon punt sigui possible» (núms. 1451-1452).

Per tant, tota persona que des de la seva llar o lloc on sigui, havent fet un sincer examen de consciència; havent sentit un veritable dolor dels pecats; i havent fet una sincera petició de perdó (la que el penitent pugui expressar en aquell moment);  i, tot això, si ho acompanya amb el votum  confessionis (propòsit de confessar com més aviat millor els pecats greus que pogués tenir), rep la gràcia del perdó de Déu i de l’Església, que és la mitjancera d’aquesta gràcia sacramental.

Per la meva part faig el compromís de fer arribar en la setmana vinent uns materials que ajudin a fer una celebració personal o familiar d’aquesta penitència sacramental.

A més, us acompanyaré amb la meva pregària i benedicció, jo mateix, juntament amb els preveres que ho puguin fer des de les seves parròquies. Des del «comunidor» de la catedral de Vic, pregaré per vosaltres i us impartiré la benedicció del Senyor, a fi que, per la força de l’Esperit Sant, hi hagi en els vostres cors una veritable conversió que us atorgui, pel ministeri de l’Església, el perdó i la pau.Aquesta benedicció la faré el Dimecres Sant a les 19h, i el Dijous Sant a les 10h i a les 12h.

I, finalment, la cinquena acció és la de complir la penitència. És per això que, per a fer  una fructuosa satisfacció en aquesta Setmana Santa tan diferent, us exhorto  a viure-la amb  recolliment, amb pregària i, sobretot, amb caritat. Acompanyem Jesús en aquests dies sants,estant atents als nostres germans, els malalts i els que es debaten entre la vida i la mort, amb la pregària i el sofriment per ells; sense oblidar en la nostra oració els familiars de tots ells, el personal sanitari i de neteja dels hospitals i centres d’assistència, com ara les residències d’ancians.

No oblidem que encara que llunyans en la distància, hem d’estar propers en la comunió. Per això continuem pregant els uns pels altres. Implorem al Senyor que la humanitat sigui alliberada d’aquest flagell. Invoquem la intercessió de santa Maria, Salut dels Malalts, Salut del nostre Poble, perquè Déu, ric en misericòrdia, escurci aquest temps de prova, i ens atorgui la gràcia de la reconciliació i de la salvació.

Seguim escoltant la veu del Senyor en els nostres cors:Tant de bo que avui sentíssiu la veu del Senyor, no enduriu els vostres cors. Estiguem atents a la paraula del Senyor que ens repeteix amb força: Desistiu, reconeixeu que jo sóc Déu (Sal 46,11), Jo sóc amb vosaltres dia rere dia, fins a la fi del món (Mt 28, 20).

Us acompanyo amb la pregària i amb la benedicció del Senyor.