Data: 22 d’abril de 2024

El Seminari Conciliar de Barcelona celebra una nova jornada de fraternitat i catequesi per apropar als infants i joves el missatge de Jesús

El Seminari Conciliar ha celebrat aquest dissabte 20 d’abril la 29a Trobada d’Escolans sota el lema «Només Vós teniu paraules de vida eterna». Jocs, catequesi, fraternitat i pregària van ser els pilars de la jornada, a la qual es va unir l’arquebisbe de Barcelona, Card. Joan Josep Omella, que va celebrar la missa amb els joves i els familiars d’aquests.

Una vuitantena d’infants i joves van participar en la trobada. Entre aquests, els diferents escolans que participen en les parròquies de l’arxidiòcesi i els membres del Grup Samuel, un espai de trobada de nois entre 10 i 17 anys que mensualment es troben al Seminari i a diferents parròquies per aprofundir en la seva fe.

Dinàmica catequètica

Les activitats les van organitzar un any més els seminaristes de l’Arxidiòcesi de Barcelona que els quals van explicar als participants el tema de la dinàmica, centrada en la cita de l’Evangeli de Joan «Només Vós teniu paraules de vida eterna». Partint d’aquí es va explicar la convicció dels apòstols cap a Jesús com el seu Senyor i el missatge que van donar a conèixer arreu del món a anunciar la Bonanova.

Amb aquesta introducció es va donar pas a la gimcana, en la qual els infants i joves es van haver de posar a la pell de set dels apòstols en diferents situacions que van trobar evangelitzant al llarg del seu camí. Els deixebles triats van ser Sant Tomàs, Sant Mateu, Sant Andreu, Sant Pere, Sant Jaume, Sant Judes Tadeu i Sant Joan. Cada una de les dinàmiques estaven caracteritzades per diferents trets relacionats amb ells.

Hi havia set proves molt variades que incloïen jocs d’aigua, globus, relleus, música… totes presentades sota diferents pretextos segons el trajecte dels apòstols. És el cas d’una de mímica, on s’havia de posar tot l’enginy imaginant com Sant Jaume va transmetre als ibers el missatge de Jesús. També destacava una d’obstacles superant els entrebancs de Sant Tomàs a l’Índia o una d’estratègia a les cartes identificant diferents papers com el de Maria o Jesús, entre d’altres.

Celebració de l’Eucaristia

Després de les proves, va tenir lloc la celebració de la missa que va presidir el Cardenal Omella En aquesta ocasió els escolanets van asseure’s als bancs i alguns joves del Grup Samuel van prendre el relleu fent d’escolans durant la celebració de l’Eucaristia. També es van afegir entre els fidels els pares, mares i d’altres familiars dels seminaristes.
En el moment de l’homilia, l’arquebisbe va explicar la manera com Déu es va fer present a partir del relat de les experiències d’algunes persones que havien viscut un miracle o la gràcia de Déu en els moments de febleses o dificultats. «Déu es manifesta contínuament en la nostra vida i ens fa arribar la seva força», va dir.

Experiència fraterna i propera a la vocació

El rector del Seminari, Mn. Salvador Bacardit va concelebrar durant la celebració i va estar present al llarg de la jornada durant la qual va rebre les famílies dels joves que van participar. Tal com exposa Mn. Bacardit, la valoració general és «molt positiva, sobretot, perquè permet connectar amb els joves que hi participen adolescents i les seves famílies».

També el seminarista encarregat de coordinar la dinàmica de jocs, Daniel Delgado, coincideix amb el rector del Seminari, i afegeix com aquesta jornada de convivència brinda una oportunitat més perquè els joves comparteixin s’apropin a Jesús. «Aquest any ens hem centrat en els apòstols i els sagraments – explica-. És la base per apropar-se a Nostre Senyor». En aquestes trobades veiem amb sorpresa com els nens veritablement estan molt enamorats del Senyor i com ho viuen! Fins i tot han representat el temple on Jesús es va presentar, recreant un Castell! – destaca Daniel amb humor-. Venen aquí oberts a aprendre i gaudir entre uns i altres».

Més enllà d’aquests coneixements que es transmeten, Delgado destaca la relació amb la pastoral vocacional. «El fet de ser escolà és un servei a l’altar molt proper a l’eucaristia i al servei del sacerdoci. Qui sap si això pot ser una porta a la seva pròpia vocació», destaca.

Daniel Delgado assegura que també és tota una experiència pels mateixos seminaristes, que cada any s’involucren en les activitats. «És molt bonic! Tot i la feina i el treball veus l’alegria amb què ho viuen els infants i nois que aprenen coses sobre Déu, però també les viuen i s’hi apropen amb inquietud. Al final celebrar la missa tots junts, és el moment en què es transforma el cor», afegeix.

La veu de l'església