Data: 12 de març de 2024

Durant la jornada es focalitza en com acompanyar els malalts d’Alzheimer i els cuidadors que els acompanyen en el procés

La Pastoral de la Salut de l’Arquebisbat de Barcelona ha celebrat Jornada diocesana del curs amb les parròquies de l’Arxidiòcesi, amb el tema “Donar esperança en la Tristesa”. Aquest títol ha servit per abordar l’Alzheimer i reflexionar sobre els subjectes que es veuen afectats, tant directa com indirectament, en el procés d’aquesta malaltia.

Més d’una seixantena de feligresos de parròquies van assistir a la trobada que va tenir lloc a l’Hospital Sant Rafael de les Germanes Hospitalàries. El bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Javier Vilanova i Pellissa va presidir la jornada, on van assistir també la responsable de Pastoral de la Salut de Barcelona, Carmen Benito, i el consiliari, Mn. Eduard Puig.

Ajudar el malalt i les famílies

Benito va introduir la jornada agraint a tots els assistents la seva participació, tot i les complicacions de la pluja. La directora del secretariat va subratllar la importància de tractar el tema de l’Alzheimer, «una malaltia mental i degenerativa on la pastoral de la salut s’ha de fer present acompanyant ja no només aquells que la pateixen, sinó, també els cuidadors».

Benito va donar pas a Mn. Puig que va destacar el missatge del Papa Francesc de la XXXIIa Jornada Mundial de la Salut, en el qual fa una crida per a la comunió entre les persones «creades per estar juntes, no soles». «La primera cura que necessitem en la malaltia és la proximitat plena de compassió i tendresa», deia Puig citant el Sant Pare en el missatge que posava l’exemple del bon samarità. 

Tal com exposa Mn. Puig, cal «entrar més en la problemàtica al voltant d’aquesta malaltia mental que recau moltes vegades en la família, tant psicològicament com econòmicament». Segons el consiliari de l’entitat, és molt important ajudar els familiar a aprendre a tractar el que pateix la malaltia com un malalt. «Cal donar eines també al cuidador per saber com ajudar el seu familiar, i ajudar-lo a fer el pas de veure el familiar no com una persona despistada, si no com un malalt – exposa Mn. Puig-. Aquesta evolució humanitza i és necessària», assegura.

Eines i reflexions per ajudar a acompanyar el cuidadro i el malalt

Precisament, les ponències que es van desenvolupar en la jornada van anar en clau d’entendre més l’Alzheimer, per fer front a les diferents problemàtiques que hi ha al voltant i ajudar els diferents actors que es veuen implicats. En aquesta línia, l’especialista en geriatria, Dra. Liliana Vargas, va explicar els diferents tipus d’Alzheimer i la importància en la detecció precoç. D’altra banda, la doctora en antropologia i treballadora social Pilar Cañabete va centrar-se en el tema sobre les Claus per entendre la demència per a cuidadors i acompanyants, focalitzant en el cuidador i com ajudar aquest tant a acompanyar el malalt com en el desgast psicològic que comportar fer-se càrrec d’algú. En tercer lloc, l’infermer i logoterapeuta, Responsable del Servei d’Atenció Espiritual i Religiosa de Sant Joan de Déu, Antoni Boix va desenvolupar el tema der ‘Donar esperança en les tristeses del XXI’. Una ponència en que a partir de les diferents aportacions del neuròleg, psiquiatre i filòsof austríac, Víktor Emil Frankl, va reflexionar sobre el sentit de la vida, i com aquest ajuda a convertir les situacions de dolor en un creixement per a la pròpia vida.  

El bisbe Javier Vilanova i Pellissa va cloure la jornada incidint en la importància d’acompanyar. Acompanyar el malalt i el cuidador. Va agrair l’esforç de tots els feligresos que se sumen i ajuden a la pastoral de la salut a acompanyar. Tal com deia el Papa Francesc en el seu missatge, «tots estem cridats a treballar dur perquè això no passi».  

La veu de l'església