VIC. Comença la restauració de l’orgue del cor de Catalunya

Data: 24 de novembre de 2020

 
Recentment s’ha presentat la campanya «Restaurem l’orgue del cor de Catalunya», iniciada per una comissió ciutadana, amb el propòsit de millorar les condicions de l’orgue de la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa, restaurar-lo i ampliar-lo per aconseguir una millor sonoritat dins el temple.

L’orgue actual va ser construït l’any 1922 per Sílvio Puggina a l’abadia de Montserrat. En 1957, la comunitat de la basílica de Santa Maria de la Seu el va adquirir i el va col·locar entre els contraforts de la capella de Sant Pere, on encara es troba actualment.

Des de la seva instal·lació a la basílica manresana, s’hi han fet diverses intervencions, amb ampliacions de nous registres, substitució de pedaler, harmonització i reforma de conductes d’aportació d’aire i adequació de llengüeteries. Tot i això, l’instrument presenta diversos problemes i disfuncions deguts al pas del temps, com pèrdues d’aire, desafinació continuada, udols, desperfectes en la fusteria, desgast en els ressorts i contactes elèctrics dels teclats.

 

El projecte de restauració

L’encàrrec de restauració s’ha fet al taller de Carlos M. Álvarez, titulat superior en orgue i mestre orguener reconegut per la Societat Internacional de Constructors d’Orgue.

La proposta de Carlos M.Álvarez inclou la restauració i reconstrucció total de la part instrumental de l’orgue, la redistribució del seu espai interior, la incorporació de 10 nous registres (actualment en té 20) amb un increment de 461 tubs (actualment en té 1437), la individualització dels registres en els seus 3 cossos (pedal, orgue major i orgue recitatiu), la renovació total de la consola, 2 teclats i pedaler amb un sistema informatitzat i de transmissió electrònica i la restauració i reconstrucció del sistema de vent. La durada estimada de totes aquestes tasques és de 14 mesos i el pressupost, incloent la difusió, és de de 300.000€.

 

Com col·laborar?

Des de la Comissió es proposen diverses modalitats d’apadrinament de tubs de l’orgue:

  • Tub petit: 100€
  • Tub mitjà: 250€
  • Tub gros: 500€
  • Tub gros de façana: 1.000€
  • Registre: +2.000€
  • Altres imports.

Les persones que vulguin col·laborar en la restauració de l’orgue del cor de Catalunya ho podran fer en efectiu al Punt d’Acolliment de la Seu de Manresa o bé per transferència bancària (Banc Sabadell, ES88 0081 0049 5000 0260 2762).

Més informació aquí.

La veu de l'església