Data:  13 de maig de 2024

Prop d’un centenar de persones van participar, el dissabte dia 11 de maig, a l’Assemblea sinodal diocesana que l’Equip diocesà del Sínode va convocar per a treballar els resultats de la darrera fase de consulta i discerniment d’aquest Sínode sobre la sinodalitat, que ha girat al voltant de l’Informe de síntesi de la primera sessió de l’Assemblea general del Sínode dels Bisbes.

La jornada va començar amb unes paraules de benvinguda de l’arquebisbe Joan Planellas, que va recordar que «estem fent camí tots junts, a l’escolta de la veu de l’Esperit, en les nostres comunitats», un camí que «exigeix un procés de conversió personal i comunitària» per a «ressituar-nos en la vida de l’Església, cadascú en la seva missió», va dir.

Després d’aquestes paraules inicials i d’una pregària per a invocar l’Esperit Sant que va dirigir Mn. Joan Àguila, vicari general de l’arxidiòcesi, l’Assemblea va continuar amb la intervenció de Mn. Santiago Soro, vicari episcopal per a les persones, que va presentar l’estat actual de realització de les prioritats pastorals d’aquest curs 2023-2024. En aquest sentit, va assenyalar que l’objectiu principal és la implantació i el desenvolupament de les Unitats pastorals arreu de l’arxidiòcesi, i que s’està treballant en el conjunt d’objectius dels cinc àmbits per a assolir, en conjunt, la posada en marxa de totes les UPA.

D’altra banda, també va participar en la jornada la Gna. Jolanta Kafka, missionera claretiana de la comunitat de Reus. La Gna. Kafka va participar, com a mare sinodal, a la primera sessió de l’Assemblea general ordinària del Sínode dels Bisbes, i en la seva intervenció va poder exposar el seu testimoni directe en aquest procés sinodal. Així, va explicar tot el recorregut del Sínode fins al moment actual i va destacar tres béns que el procés ha donat a l’Església: «Fer de l’Església una casa on tota la diversitat té el seu lloc, la conversa en l’Esperit com a do que l’Església ens regala per a l’encontre, la recerca compartida i l’escolta, i l’equilibri dinàmic en el si de l’Església».

Presentació de les aportacions a l’Informe de síntesi

Mn. Jordi Vila, membre de l’Equip diocesà del Sínode, va ser l’encarregat de presentar els resultats d’aquesta nova fase de participació i discerniment que l’Església ha obert al voltant de l’Informe de síntesi de la primera sessió de l’Assemblea del Sínode. En primer lloc, va donar les dades de participació a l’arxidiòcesi: tres comunitats religioses, quatre associacions laïcals, cinc delegacions i organismes diocesans i nou parròquies i unitats pastorals han presentat les seves aportacions.

Un cop rebudes totes les respostes al qüestionari, l’Equip diocesà del Sínode les va sintetitzar en un sol document. En primer lloc, les tres prioritats que s’han escollit d’entre els vint temes de l’Informe de síntesi han estat Els pobres i la gent senzilla, protagonistes del camí de l’Església, destacant la necessitat d’harmonitzar la vida de fe i el compromís social; Les dones en la vida i en la missió de l’Església, ressaltant la voluntat de participar en el procés de formació del clergat i en els serveis i ministeris de l’Església, i Una Església que escolta i acompanya, tema sobre el qual s’ha detectat la necessitat de fomentar l’acompanyament espiritual.

En aquests tres temes que s’han indicat com a prioritaris s’ha proposat la creació d’un projecte de formació per a l’acompanyament amb tres nivells: els grups parroquials d’acolliment i acompanyament, la revisió dels pressupostos diocesans des de la pobresa evangèlica i la revisió de la Ratio fundamentalis per a incloure les dones en els processos de formació per al sacerdoci.

Pel que fa a la corresponsabilitat en la missió de tots els membres del poble de Déu, es proposa que cal procurar la paritat entre homes i dones en els organismes diocesans i els grups de treball, que cal establir una formació comuna per a les diferents vocacions de l’Església i que cal ser creatius per a promoure espais de participació on els joves hi puguin participar.

Sobre els processos de discerniment i models de relació que es vol promoure, es demana vetllar perquè cada parròquia, unitat pastoral, arxiprestat i diòcesi tingui el seu consell pastoral, així com incorporar la conversa en l’Esperit en els processos pastorals de decisió i promoure la cultura digital per a donar suport a la missió de l’Església.

I, finalment, en aquest document que recull totes les aportacions també es parla de la creació o renovació d’òrgans de corresponsabilitat, especialment al voltant de la celebració d’assemblees parroquials participatives i el foment de la cultura de transparència, i la introducció d’un ministeri que potenciï la pastoral del Primer anunci i l’acolliment, l’escolta i l’acompanyament espiritual.

Un cop presentades aquestes conclusions, els participants a l’Assemblea es van repartir en diversos grups per a treballar, a través del mètode de la conversa en l’Esperit, les prioritats pastorals d’aquest curs a la llum d’aquesta síntesi de totes les propostes que han aportat els diferents grups sinodals de l’arxidiòcesi.

Cadascun dels grups, després d’haver fet la conversa en l’Esperit, van posar en comú aquelles propostes o qüestions que havien tractat. Finalment, per a cloure la jornada, l’arquebisbe Joan va adreçar unes darreres paraules en què va agrair el compromís de tots els participants i va encoratjar-los a continuar fent «aquest treball de tu a tu, amb el cor i amb l’esperit jove». Una pregària final i el dinar de germanor van cloure aquesta trobada sinodal.

Galeria fotogràfica>>

La veu de l'església