Data: 10 de març de 2025
Més d’una cinquantena de representants de les confraries, germandats i associacions de Setmana Santa d’arreu de l’arxidiòcesi de Tarragona van participar, el dissabte dia 8 de març, en la tercera edició de la seva trobada diocesana, organitzada pel Secretariat diocesà d’associacions de Setmana Santa.
La jornada va començar amb la benvinguda de l’arquebisbe Joan Planellas, que va recordar als membres de les entitats que amb les manifestacions de Setmana Santa «es porta l’Evangeli al carrer, esdevenint una Església en sortida que manifesta el nucli genuí de la fe cristiana fent present la passió, la mort i la resurrecció de nostre Senyor Jesucrist».
D’altra banda, fent referència al Jubileu de l’esperança que celebrem aquest any, el Sr. Arquebisbe va explicar que les processons són «un pelegrinatge espiritual i d’esperança i, per tant, això és el que han de transparentar». A més, també els va convidar a treballar de manera conjunta amb les diferents realitats de l’Església diocesana de Tarragona i a vetllar per trobar noves generacions que puguin fer el relleu al capdavant de les associacions.
Mn. Joan Àguila: «Hem d’ajudar a fer que molts visquin els misteris que acompanyem a les processons»
Després d’uns moments de pregària, la primera intervenció de la jornada va anar a càrrec de Mn. Joan Àguila, provicari general per a la pastoral. Partint de la paràbola del bon samarità, va expressar que en els moments en què ens sentim vulnerables és quan neix l’experiència de trobada amb el Crist. Identificant Jesús amb el bon samarità, però també amb l’home apallissat, Mn. Àguila va assegurar que «hem d’ajudar a fer que molts visquin els misteris que acompanyem a les processons».
«Déu s’ha fet vulnerable ja des del principi, quan el contemplàvem en el pessebre, i a la passió també l’han despullat i s’ha deixat ferir de mort per salvar-nos, per ser home ferit i, al mateix temps, el qui amb les seves ferides ens guareix», va dir. Per a viure aquesta entrega, com a cristians, units al seu Cos, Mn. Joan va explicar que «ens podem sentir en comunió amb aquells membres que més pateixen, i a la nostra arxidiòcesi tenim moltes estructures i serveis que ens ajuden a vehicular-ho». En aquest sentit, va exposar que cal ser capaços «de viure des del cor, des de l’exigència, perquè portem el tresor de la fe».
L’acció social a les confraries
En la segona part de la trobada, les ponències van girar a l’entorn de l’acció caritativa i les confraries. En primer lloc, Mn. Peio Sánchez, rector de la Parròquia de Santa Anna de Barcelona, i Manel Zamora, de la Confraria de la Bona Mort de Barcelona, van presentar el seu testimoni de treball conjunt en el projecte de l’Hospital de Campanya que s’ha anat desenvolupant a les dependències d’aquesta Parròquia barcelonina per a donar resposta, especialment, a les més de 2.500 persones que dormen al carrer a la capital. «A la nostra església tenim el sagrari de la presència de Jesús en l’Eucaristia i el sagrari dels pobres; no hi ha un paral·lelisme del servei social, i per un altre costat, la vida de la comunitat cristiana», va afirmar Mn. Peio.
En aquest sentit, per a les confraries, el prevere va explicar que és important que «toquin i acompanyin la realitat de les persones vulnerables». «És important que incorporeu a les confraries persones vulnerables per portar la realitat del patiment, de la limitació, dins de l’entitat per tal de compartir-ho i pensar com podeu fer visible aquesta presència», va indicar. Per la seva part, Manel Zamora va explicar com, de la mateixa manera que la Parròquia de Santa Anna «va canviar la seva manera de funcionar i va donar veu i protagonisme als últims de la societat, la Confraria de la Bona Mort també vam canviar la nostra manera de ser, però sense perdre la seva essència». Per això, a la processó que organitza la Confraria, el Sant Crist de la Bona Mort va acompanyat d’uns quadres que reflecteixen «la presència del patiment avui» i les persones de l’Hospital de Campanya també hi participen.
En una altra intervenció, el director de Càritas Diocesana de Tarragona, Salvador Grané, va exposar als representants de les confraries la necessitat que des d’aquestes entitats es col·labori amb l’acció caritativa que duu a terme l’Església a casa nostra. Així, va presentar la tasca concreta que desenvolupa Càritas arreu de l’arxidiòcesi i va convidar les confraries a donar-hi suport a través de tres àmbits concrets: «el voluntariat puntual o continuat, la formació i l’aportació econòmica, en la mesura de les seves possibilitats, d’aproximadament un 10% del pressupost anual».
Per a cloure la trobada, el director del Secretariat diocesà d’associacions de Setmana Santa, Josep Ignasi Boada, va prendre la paraula per a remarcar la importància que els membres de les confraries tinguin formació en aspectes pastorals, jurídics i patrimonials. Per aquest motiu, va anunciar que durant el darrer trimestre d’aquest any, l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós organitzarà un curs de formació per als representants de les confraries. A més, també va oferir els serveis del Secretariat a les associacions de Setmana Santa, per a teixir complicitats i treballar més en conjunt, especialment també pel que fa a la renovació dels estatuts de les entitats.

