Data: 8 de maig de 2024

Aquest matí, més de 500 persones han participat en la 4a fira d’ocupació NO m’ATURo de Càritas Diocesana de Barcelona. Celebrada al Seminari Conciliar de Barcelona, la fira ha comptat amb la participació de 32 empreses (5 més que l’edició anterior). Durant la jornada, les persones han tingut l’oportunitat de realitzar entrevistes, entregar el currículum i assistir a tallers formatius.

Dessirée Garcia, responsable del programa de Formació i Inserció Laboral de Càritas Barcelona ha fet valdre la importància d’aquesta quarta edició, que ha superat el nombre d’assistents i empreses respecte d’anys anteriors. «La implicació de les empreses és imprescindible a l’hora d’inserir laboralment a les persones que acollim i acompanyament des de Càritas. Aquest any, 32 empreses participen en la fira, cosa que demostra que el binomi entre Càritas i el teixit empresarial funciona». En aquest sentit, la responsable de Càritas ha posat en relleu que durant l’edició anterior, un 12% de les persones assistents a la fira van acabar trobant feina en alguna de les empreses participants.

Amb relació al perfil de persones que s’han acompanyat des de Feina amb Cor (servei d’acompanyament a l’ocupació de Càritas) durant el 2023, Garcia ha indicat la meitat feia més d’un any que es trobaven a l’atur, i que 6 de cada 10 eren dones. «Constatem que la pobresa és més intensa en les dones, sobretot en el cas d’aquelles que tenen càrregues familiars i que se n’han de fer càrrec totes soles». D’altra banda, també ha subratllat la major dificultat de les persones migrants a l’hora de trobar feina, apuntant que el 70% de les persones acompanyades pel programa eren estrangers no comunitaris.

Malgrat aquests condicionants, des de Càritas s’afirma que trobar feina és possible, i que el 75% de les persones acompanyades per Feina amb Cor durant el 2023 s’han inserit de manera exitosa al mercat laboral.

Noves problemàtiques a l’hora de buscar feina

 Malgrat aquesta elevada taxa d’inserció, Dessirée Garcia ha volgut advertir sobre dos fenòmens que cada vegada condicionen més a les persones a l’hora de trobar feina. Per una banda, Càritas constata que gairebé la meitat dels participants de Feina amb Cor viuen en un habitatge no digne, i que moltes d’elles estan afectades per l’angoixa o la tristesa, cosa que els hi dificulta la tasca de trobar feina

«No comptar amb un lloc digne on viure o descansar té conseqüències físiques, però també mentals i emocionals. Les persones que atenem a Càritas ens arriben trencades, i abans de començar qualsevol itinerari laboral és important escoltar-les i fer-los-hi saber que disposen del nostre suport per fer aquest camí», ha dit Garcia. Davant de l’augment de les problemàtiques relacionades amb salut mental, Feina amb Cor ha implementat un nou servei d’acompanyament emocional. Aquest servei consisteix en sessions individuals orientades al foment del benestar, on s’aborden qüestions com les dificultats adaptatives, la motivació o les situacions socials i/o familiars adverses, entre d’altres.

Una demanda als partits polítics

Aprofitant la proximitat de les eleccions, Càritas ha fet algunes propostes en matèria laboral. L’entitat ha demanat als partits polítics que concorren en aquestes eleccions que implementin plans d’ocupació i formació flexibles, que permetin la regularització de les persones que es troben en situació administrativa irregular. «Són persones que ja viuen i treballen aquí des de fa anys. Veïns i veïnes que tenen cura de casa nostra, dels nostres avis i àvies, però que els tractem com a ciutadans de segona. La regularització beneficia al conjunt de la societat. Els treballadors i treballadores en situació administrativa irregular paguen impostos indirectes a través del seu consum. Malauradament, l’ocupació en l’economia submergida els impedeix realitzar aportacions fiscals directes a través de l’impost sobre la renda i les contribucions socials», han explicat des de Càritas.

Per això, s’ha demanat ampliar les iniciatives de suport a la contractació, com les línies ACOL i ESAL, potenciant aquells recursos que permetin regularitzar la situació de les persones per autorització de residència i treball.

Imatges: Càritas Diocesana de Barcelona

La veu de l'església