Data: 21 de juny de 2020

Fa uns dies celebràvem la solemnitat de Corpus Christi, una festa en què l’Església referma la seva fe en la presència real de Jesucrist en l’Eucaristia, sagrament de l’amor. Per això, aquesta celebració ha esdevingut també el dia de la caritat. Així ho va voler Jesús, que va perpetuar sacramentalment l’oferiment amorós de la seva vida al Pare per a la salvació de tots i cada un de nosaltres. Quan participem en l’Eucaristia i rebem la comunió, ens comprometem amb els més fràgils i vulnerables.

Enguany les restriccions pròpies de la crisi sanitària que patim ens han impedit celebrar al carrer les processons del Corpus. Una de les mesures de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries en aquest temps de desconf­inament és la distància entre les persones. Dos metres poden ser dos-cents centímetres de desesperança, de tristesa o d’angoixa, però també d’esperança, de solidaritat i d’amor.

En el marc de la celebració del Corpus, Càritas Diocesana de Barcelona ha convertit aquesta distància física en el lema d’una nova campanya de donatius: «A només dos metres de tu.» Aquesta entitat social de l’Església ha creat un fons d‘emergència Covid-19 amb l’objectiu d’ajudar persones i famílies que, en els propers mesos, patiran la crisi econòmica provocada per l’actual pandèmia. Això no serà possible sense l’ajuda de tots. D’acord amb la darrera memòria anual publicada per Càritas, uns cinc milions de catalans no patirem els efectes d’aquesta crisi econòmica. Però, ¿podem viure tranquils sabent que gairebé dos milions i mig de persones ho passaran molt malament?

El coronavirus ha fet que les demandes socials creixin, però lamentablement ja venim d’una crisi econòmica i social no resolta. El 2019 la xifra de llars ateses per Càritas a l’arxidiòcesi de Barcelona va augmentar un 26%. Se’n van beneficiar més de vuitanta-set mil persones. I el 2020, amb la crisi de la Covid-19 plou sobre mullat, perquè les famílies que ja es trobaven en situació d’exclusió social han tornat a patir les pitjors conseqüències de l’aturada de l’economia.

Aquestes persones i famílies no tenen cobertes les necessitats més bàsiques, com l’alimentació i l’habitatge. El primer mes de l’actual crisi sanitària, Càritas va veure com es duplicava el nombre de persones ateses als seus serveis d’emergència i com es triplicaven les ajudes econòmiques per a aliments. A la nostra diòcesi, prop de quatre mil persones van ser ateses pels serveis d’emergència de Càritas Diocesana durant el mes d’abril i unes trenta mil van rebre aliments de les Càritas parroquials.

Benvolguts germans i germanes, tant de bo que la celebració comunitària de l’Eucaristia, que progressivament hem recuperat, remogui els nostres cors i ens faci sentir propers a totes les famílies que viuen situacions de gran dif­icultat. Així ho feia la primera comunitat cristiana, tal com es narra als Fets dels Apòstols, en el capítol 4. Tant de bo que convertim els dos metres de distància en dos-cents centímetres d’esperança, de solidaritat i d’amor. Gràcies per la vostra col·laboració.