Data: 31 d’octubre de 2021

Els bisbes de les províncies eclesiàstiques de Tarragona i de Barcelona farem, si Déu vol, la tradicional visita ad limina apostolorum del 15 al 19 de gener del 2022. Es tracta d’una visita que els bisbes de l’Església catòlica solen fer a Roma cada cinc anys amb l’objectiu de venerar els sepulcres dels sants apòstols Pere i Pau, i de ser rebuts pel Papa, a qui es presenta un informe sobre l’estat de cada diòcesi.

L’episcopat espanyol farà la visita en quatre grups, entre desembre del 2021 i gener del 2022, distribuïts per províncies eclesiàstiques. La darrera visita es va fer el 2014. Després de reunir-se amb els responsables de diversos organismes de la cúria romana, els bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya van ser rebuts el 7 de març del 2014 pel papa Francesc, que aleshores estava en el seu primer any de pontificat.

Videre Petrum és una expressió llatina que indica el sentit d’aquesta trobada a Roma. Anem a «veure Pere», el «primer» dels apòstols, el pescador de Betsaida de Galilea, el que va ser «deixeble, apòstol i màrtir» de Crist. Anem a «veure Pere», a pregar davant el seu sepulcre a la basílica vaticana, a veure’l i a escoltar-lo en la persona del seu actual successor a la seu romana. I com que l’Església sempre ha unit, especialment en la seva litúrgia, les figures de Pere i Pau, anirem també a pregar a la basílica del gran apòstol dels gentils, construïda sobre el lloc que guarda la memòria del seu martiri a Roma.

La visita ad limina se’ns presenta així com allò que ha de ser, un pelegrinatge de fe, amb la visita a les tombes dels dos grans apòstols, un pelegrinatge de comunió amb el Sant Pare i també un agermanament amb la comunitat cristiana de Roma. És una visita fraterna i encoratjadora a la comunitat dels temps apostòlics i de les catacumbes, amb un gran nombre de testimonis de fe –és a dir, amb els seus màrtirs–, i a la comunitat cristiana de l’actual ciutat i diòcesi romana. Visitar Roma és peregrinar a la diòcesi que conserva els fonaments de la nostra fe catòlica. M’agrada molt recordar les paraules del bisbe i màrtir sant Ignasi d’Antioquia qui, entorn de l’any 107, en una carta que va dirigir a l’Església de Roma, la saludava com a «digna de Déu, digna d’honor, digna que l’anomenin benaurada, digna de lloança, […]; que presideix en la caritat i que guarda la llei de Crist i porta el nom del Pare» (Carta als Romans, Pròleg).

Benvolguts germans i germanes, us prego que ens vulgueu acompanyar amb les vostres pregàries en aquest pelegrinatge de fe i de comunió. Anem a «veure Pere» i a veure el papa Francesc; anem a fer un discerniment o, si voleu, una «revisió de vida» sobre l’estat de la vida cristiana a les nostres diòcesis respectives, amb l’esperança de continuar donant resposta a la vocació que hem rebut. Tant de bo que, després d’aquesta visita, puguem impulsar més la labor missionera a les nostres comunitats amb la força de l’Esperit Sant, ànima de tota evangelització.