Data: 12 de febrer de 2023

Certament, la desigualtat no entra en els plans de Déu. Des de la fe, com a cristians, hem d’afirmar que Déu ens estima tots i que no fa distincions. Però els éssers humans hem introduït en el món les distincions, les categories, i al llarg de la història s’han anat formant abismes de desigualtat entre nosaltres. Injustícies i desigualtats que produeixen patiment a moltes persones, pobresa, marginació, fam, malalties que no poden ser ateses….

La realitat és que actualment uns 8,7 milions de persones moren de fam cada any, 24 mil al dia, una cada 4 segons, dels quals 2,7 milions són infants. I això sense comptar els que moren per manca d’atenció sanitària, de medicaments, i  els que viuen sense possibilitat de rebre una educació digna i per això tampoc tindran mai la possibilitat d’accedir a un treball digne.

Mans Unides va néixer l’any 1959 com iniciativa de les dones d’Acció Catòlica que es van sentir cridades a donar resposta a la situació de la fam en el món i van organitzar la campanya contra la Fam en el Món, dedicant una jornada a recollir recursos mitjançant una col·lecta a les parròquies i les escoles destinada als països de l’Africa i l’Índia. Aquesta jornada es celebra des de llavors el segon diumenge de febrer i ha dut a terme en tots aquests anys una gran tasca tant de sensibilització com d’ajudes concretes a molt països i ho  continua fent.

La seva missió és, per tant, lluitar contra la fam i la manca de desenvolupament i d’educació, i treballar per eradicar les causes estructurals que produeixen la injustícia, la desigualtat en el repartiment del béns i les oportunitats entre les persones i els pobles.

Recordar això no és més que recordar que Déu estima tots els homes, no fa distincions, vol el seu bé i la seva salvació i per això cal treballar també per a una millora de  les condicions de la vida humana a la terra.

El Papa Francesc afirma a la seva carta Encíclica “Fratelli tutti”: “Tot ésser humà té dret a viure amb dignitat i a desenvolupar-se integralment, i aquest dret bàsic no pot ser negat per cap país… Quan aquest principi elemental no queda salvat, no hi ha futur ni per a la fraternitat ni per a la supervivència de la humanitat” (Fratelli tutti, núm. 107).

Recordem per acabar el que també ensenya el Papa Francesc a la seva Encíclica “Laudato si”: “El desafiament urgent de protegir la nostra casa comuna inclou la preocupació d’unir tota la família humana en la recerca d’un desenvolupament sostenible i integral, ja que sabem que les coses poden canviar. El Creador no ens abandona, mai no ha fet marxa enrere en el seu projecte d’amor, no es penedeix d’haver-nos creat. La humanitat encara té la capacitat de col·laborar per construir la nostra casa comuna” (Laudato si n. 13).

Avui tenim la col·lecta de Mans Unides, la fam malauradament segueix present en el nostre món.