Data: 17 de maig de 2020

El mes de maig és un mes popularment conegut com el mes de Maria. De segur que molts en tenim agradables records d’infància en família o a l’escola, quan portàvem flors a la Mare de Déu. És un mes en què la venerem i la cuidem de manera especial i en el qual resar el Sant Rosari adquireix un valor profund.

Aquest any el papa Francesc ha escrit una carta en què ens emplaça a «redescobrir la bellesa de resar el Rosari a casa». Ens envia aquesta missiva en uns moments difícils, en què les nostres vides s’han vist totalment alterades per una insòlita pandèmia. Ens hem confinat dies sencers per frenar la propagació d’un virus molt contagiós, que continua actiu. Ha estat un gran gest de solidaritat, una reclusió forçosa que, tanmateix, ens ha permès i ens ha estimulat a trobar al·licients com, per exemple, viure intensos moments de pregària a casa nostra. Moltes famílies em comenten que aquests dies preguen unides i que, fins i tot, han convertit algun racó de la casa en un espai reservat a l’oració.

L’Església domèstica de la qual ens parlava el Concili Vaticà II només creixerà en les seves diverses dimensions, si s’hi s’aprèn a pregar, a conèixer, a estimar Jesús i a experimentar l’alegria de ser el seu amic i el seu deixeble. Precisament, el papa Francesc a la seva carta ens diu que «contemplar junts el rostre de Crist amb el cor de Maria, la nostra Mare, ens unirà encara més com a família espiritual i ens ajudarà a superar aquesta prova».

Resar el Rosari és reviure amb Maria els esdeveniments més grans de la vida de Jesús. Quan el resem, ens dirigim a Déu Pare, que ens ha donat el seu fill Jesucrist, però ho fem posant d’intermediària santa Maria. La devoció a la Mare de Déu ens fa merèixer el cel. Al segle XVIII, sant Lluís Maria Grignion de Montfort, que va promoure la pràctica del Rosari i el culte a Maria, deia així: «Hem d’estimar Maria perquè és digna de ser estimada i per servir en ella Jesús.» I afegia: «Enmig de la desgana, de la sequedat i de les proves, hem de seguir estimant-la.»

No tinguem mandra ni vergonya de resar el Rosari. No és cosa d’uns quants, és cosa de tots. Des de l’arxidiòcesi de Barcelona volem contribuir a la difusió d’aquesta bonica pregària per practicar-la junts. Per això, a mode de guia, facilitem uns materials que es poden trobar fàcilment al web diocesà: www.esglesia.barcelona

Benvolguts germans i germanes, seguim acollint Maria, la Mare, la Verge, com ho ha fet sempre la comunitat cristiana des dels seus inicis. Ella és la Mare de l’Església. Ella ens ajuda a conèixer i a estimar més Jesús, el seu Œill, el nostre Salvador, que és el Camí, la Veritat i la Vida dels homes i dones de tots els temps. Resem el Rosari per contemplar la bellesa que amaga i per viure aquests dies amb molta esperança. Que, gràcies a la pregària, la pandèmia no ens tregui ni la confiança, ni la pau, ni l’esperança.