Data: 2 d’abril de 2023

Arribem als dies més importants de l’any per a la vida dels cristians. A la nostra societat cada vegada més es parla de vacances de Setmana Santa, fins i tot de vacances de primavera. Però per un cristià no són tant uns dies de vacances com uns dies per reviure els misteris de la passió, mort i resurrecció del Senyor, ja sigui a la pròpia parròquia o comunitat o bé en aquells llocs o destinacions en els que, merescudament molts passaran uns dies en família i amb els amics, aquells que puguin fer-ho.

El diumenge de Rams és sempre un dia entranyable per les famílies, i especialment pels més petits. Tots tenim gravat en el nostre cor des de ben petits l’emoció d’anar a beneir la palma. És una celebració molt popular i concorreguda que ens recorda i ens fa reviure aquella entrada, solemne i sorollosa, de Jesús a Jerusalem, quan era aclamat com a rei per les multituds que portaven llorers i estenien els mantells com una catifa pel Senyor que entra a la ciutat.

És una celebració que convoca gran multitud de persones i esdevé un punt de trobada, un atri dels gentils que diria el Papa Benet XVI, una manifestació de l’Església en sortida en paraules del Papa Francesc.  Són moltes les persones que troben en aquest dia una ocasió d’apropar-se a Déu, d’escoltar la seva Paraula, i de rebre un missatge de vida, d’esperança i d’autèntica fe. Necessitem aquests encontres amb el Senyor en la nostra societat massa sovint bombardejada amb consignes i eslògans de tota mena.

Per a nosaltres, com a creients, la benedicció de Rams és la porta d’entrada a les celebracions dels darrers dies de Jesús a la terra. La vida cristiana té sentit pel que commemorem en aquest dies. L’amor d’un Déu que es fa proper, servidor dels altres, que renta els peus, que es dona com aliment, i que dona la seva pròpia vida perquè molts altres puguin viure. L’amor d’un Déu que és més fort que la mort, i que ressuscita perquè tinguem vida a desdir.

El centre de la vida de l’Església es troba aquí. El centre de tot el que l’Església fa per ajudar els altres, especialment els més necessitats, per formar i acompanyar les persones, i per celebrar la fe  a través dels sagraments, tot té aquí el seu origen. L’entrada de Jesús a Jerusalem és sobretot el pòrtic de tot aquest misteri que es desplega i expressa amb celebracions, processons, via crucis, hores santes, vetlles de pregària, etc.

Us convido, doncs, a viure intensament aquests dies sants. A acompanyar el pas de Jesús per les nostres vides en el “Tríduum Pasqual”. A saber trobar algun moment de tranquil·litat per pregar i meditar els misteris centrals de la nostra fe, que fan bategar el nostre cor com a fills de Déu. A oferir-nos per ajudar en les celebracions allà on ens trobem, perquè són dies intensos i de molta preparació. A viure en família aquestes celebracions i a dedicar-hi temps en un ambient més propici que el que trobem en el bullici del dia a dia.

El Senyor era conscient que la seva entrada a Jerusalem, aclamat amb palmes i llorers, desencadenava una successió de fets que el portarien a l’acompliment de la seva missió. El Senyor era conscient també que el camí de la passió, assumint tot el dolor de la humanitat, el portaria a la vida. El Senyor sabia prou que l’amor i la misericòrdia de Déu són els únics camins per salvar aquesta pobra i dissortada humanitat.

Siguem conscients nosaltres també del camí que iniciem aquest diumenge i que ens portarà a celebrar en la nit de Pasqua la Resurrecció del Senyor. A tots us desitjo que tingueu una bona i fructífera Setmana Santa!