Data: 31 de desembre de 2023

Avui diumenge, 31 de desembre, estem a punt de cloure l’any 2023, un any amb lamentables guerres que no cessen. El papa Francesc acostuma a dir que, atès que hi ha tants conflictes bèl·lics al nostre món, sembla com si estiguéssim vivint una «tercera guerra mundial a pedaços».

Com ell mateix va afirmar el 24 de novembre de l’any 2019, a la ciutat japonesa de Nagasaki, al parc de l’epicentre de la bomba atòmica, en un discurs sobre les armes nuclears, «el nostre món viu la perversa dicotomia de voler defensar i garantir l’estabilitat i la pau basant-se en una falsa seguretat fonamentada per una mentalitat de por i desconfiança, que acaba per enverinar les relacions entre els pobles i impedir tot possible diàleg».

La desconfiança i la por augmenta el risc de la violència, en un cercle viciós que mai no pot conduir a una relació de pau. I, tanmateix, el desig de la pau és profundament arrelat i inscrit en el cor de cada persona. El camí de la pau ens demana paciència i confiança. El camí de la pau ens demana que siguem homes i dones d’esperança.

Avui, 31 de desembre, fa un any de la mort del papa emèrit Benet XVI. Entre tants i tants escrits del seu magisteri pontifici, avui val la pena que recordem que el 30 de novembre de l’any 2007, ens va oferir l’encíclica Spe salvi (Salvats en esperança). En ella remarca com esperar en la pau és un bé preciós al qual aspira tota la humanitat. I diu que qualsevol situació difícil «es pot viure i acceptar si mena vers una meta, si podem estar segurs d’aquesta meta i si aquesta meta és tan gran que justifiqui l’esforç del camí». L’esperança és, en aquest sentit, la virtut que ens posa en camí vers la pau tan anhelada en aquest nostre món on hi ha tantes guerres en ple segle XXI.

En aquest darrer dia de l’any, mirem d’esperar en la pau, de posar-nos en camí vers la pau, d’esdevenir artífexs de pau, comptant sempre amb l’ajuda del Senyor, amb la seva gràcia. Demanem-ho tot fent nostra aquesta bonica oració del papa sant Joan XXIII: «Senyor Jesucrist, que sou anomenat Príncep de la pau (…), desterreu dels nostres cors qualsevol cosa que pugui posar en perill la pau; que l’anhel per la pau es faci present i perduri per sobre de qualsevol situació». Amén.