El militant Jordi Soriano Márquez ha estat escollit president del moviment Acció Catòlica Obrera  en el context de la celebració de la 69a Jornada General als Salesians d’Horta de Barcelona i compartirà la responsabilitat amb la presidenta Rocío Elvira. En l’elecció del president, que pren el relleu de Santi Boza, també ha concorregut un altre candidat, Jordi Cordero Rigol. Igualment, Pepe Rodado és el nou consiliari general que pren el relleu de Pepe Baena, que ho ha estat els darrers quatre anys. «Un Consell que enamora. “Jo soc el camí, la veritat i la vida” (Jn 14,6)», ha estat el lema de la Jornada i objecte de la ponència de Jaume Fontbona: «El Consell que enamora és una experiència sinodal».

La Jornada ha servit per inaugurar un curs en el qual la primera fita important és la celebració del XII Consell, del 18 al 20 novembre propers a Veciana, en què la militància discutirà i aprovarà, si escau, alguns dels documents fonamentals del moviment que s’han posat al dia: Document d’identitat i Carta econòmica (les Normes de funcionament s’ajornen a la Jornada de responsables, del febrer) i tres línies d’actuació: Militància, participació i sentiment de pertinença; L’espiritualitat d’ACO; Acció, compromís militant i evangelització a l’ACO.

Descobrir el camí a fer junts

Per donar les primeres orientacions i animar a la participació en el Consell, el teòleg i consiliari del moviment, Jaume Fontbona, ha remarcat que «el Consell és un kairós (moment suprem i oportú) d’escolta: cal escoltar la militància, i després descobrir-hi, amb la unció de l’Esperit, el camí a fer junts, tot i ser diferents, com a moviment evangelitzador en el món obrer». Ha estat precedit per tres testimonis de militants que han explicat la seva experiència de sinodalitat: Maria Bargalló (Xarxa Laudato Si), Pere Pérez (delegació de Pastoral Obrera de Terrassa) i Vicky Sánchez (Consell Pastoral de la parròquia de Sant Francesc d’Assís de Bellavista).

Fontbona considera que el Consell ens ha d’enamorar «perquè és una experiència sinodal, de caminar junts cap al Regne de Déu amb la força i el sosteniment de l’Esperit que l’amor de Déu Pare ha vessat en els nostres cors (cf. Rm 5,5)». I destaca la importància d’arribar al consens:

«Tenim el Consell per fer experiència d’activar el consens entre els i les militants i els i les consiliaris de l’ACO, com a Poble de Déu que som.» I recorda que «la finalitat del consens és assolir un pensament comú i no purament el desig de la majoria».

Eucaristia amb el bisbe Sergi

L’Eucaristia, presidida pel bisbe Sergi Gordo, auxiliar de Barcelona i responsable de la Pastoral Obrera a la Conferència Episcopal Tarraconense, s’ha celebrat al santuari del col·legi Sant Joan Bosco. «Les experiències sinodals a l’ACO fa molt de temps que les vivim. És temps d’aprofundir-les», ha dit el bisbe. I ha recordat que «Jesús ha vingut per tothom i volem compartir amb la gent i amb humilitat aquesta bona notícia».

En el manifest «Un cor lliure d’egoismes i preocupat pel bé comú» que l’ACO ha preparat per aquest curs es fa palès que «Jesús a l’Evangeli ens convida a tenir un cor que ens permeti deslliurar-nos dels nostres egoismes, de poder, de riquesa, de violència… i preocupar-nos pel bé comú, per exemple: Lc 12,33-34: “Perquè on teniu el tresor, hi teniu el cor”».

A la convocatòria han participat 300 militants, amics i simpatitzants. L’acte s’ha pogut seguir a les xarxes socials amb l’etiqueta #JGACO2022.