Data: 29 d’agost de 2021

Des de la publicació de la Carta encíclica Laudato si’ (LS, 24 maig 2015), el primer dia de setembre la família cristiana celebra la Jornada mundial de pregària per la cura de la creació, amb la qual comença el Temps de la Creació, que finalitza el 4 d’octubre, en la celebració de la memòria de sant Francesc d’Assís, declarat patró de l’ecologia pel papa Joan Pau II. Enguany ja celebrem la setena Jornada.

Durant aquest període, els cristians renovem la fe en Déu creador i ens unim de manera especial en la pregària i en la tasca a favor de la cura responsable de la creació que Déu ens ha confiat. Aquest any ens hi unirem al voltant del tema «Una casa per a tothom? Renovant l’Oikos de Déu». Oikos és una bonica paraula grega que significa llar o casa. Tenim un passatge preciós en el llibre del Gènesi, la tenda d’Abraham, que simbolitza aquesta casa per a tots, una casa amb les portes obertes on s’acull tothom i es té cura de la creació.

Tots som ben conscients que amb el nostre consum i accions diàries condicionem el nostre entorn. Però, mirant el futur, són els joves els que juguen el paper més important en la cura de la casa comuna. Els últims joves a incorporar-se al mercat de consum són l’anomenada generació Z, nascuts entre 1994 i 2012. És un segment de població molt divers. D’una banda trobem joves enganxats al consum, a allò que està de moda; són joves que viuen el present i sembla que no els preocupi gaire el futur. D’altra banda, però, descobrim joves conscients del valor de la creació i de la importància de defensar valors com la sostenibilitat, la consciència mediambiental, el reciclatge, la diversitat, la inclusió…

Gràcies a Déu, en les últimes dècades s’ha anat prenent més i més consciència dels greus problemes que crea una desmesurada cursa pel progrés econòmic sense tenir en compte les limitacions del nostre planeta i la justa distribució de les seves riqueses. Les exigències d’una nova generació de consumidors, més sensible al respecte de la creació i preocupada per unes condicions laborals dignes, estan impulsant les empreses a apostar decididament per la sostenibilitat en els seus productes i processos productius.

Més enllà de les raons de mercat, i gràcies a iniciatives com la del papa Francesc amb la publicació de Laudato si’, els homes i les dones del nostre temps anem prenent consciència de la responsabilitat rebuda de Déu de tenir cura de la creació, dels ecosistemes i de manera principal de la vida i de la dignitat de les persones humanes.

Aquesta preocupació per la creació neix de l’amor a l’obra de Déu que com diu el Gènesi: «Déu veié que tot això era bo.» (Gn 1,12). Som els humans els que trenquem l’harmonia de la creació amb el pecat, amb la indiferència o maltractament d’allò que Déu ha posat a les nostres mans perquè ho millorem.

Benvolguts germans i germanes, que sant Francesc d’Assís  ens inspiri a viure la proposta joiosa del Papa: «Caminem cantant. Que les nostres lluites i la nostra preocupació per aquest planeta no ens prenguin el goig de l’esperança.» (LS 244).