Data: 4 d’octubre de 2020
Enguany em sento més obligat que mai a recordar la festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia com a Patrona de Lleida. Les circumstàncies tan dures que vivim ens empenyen, als cristians, a sol·licitar a Déu que ens alliberi d’aquesta pandèmia i a demanar la seva intercessió perquè la salut arribi a tothom i mantingui la fortalesa de les famílies davant d’aquesta adversitat.
Com sabeu, la Reial i Pontifícia Acadèmia Mariana de Lleida era l’encarregada d’organitzar la festa del dia 2 d’octubre,on es combinava l’aspecte literari, cultural i social amb els actes devocionals i litúrgics. El Certamen literari era, i encara ho és, un magnífic exponent de vinculació entre la fe i la cultura. Fa uns anys que es va fixar la data del primer diumenge d’octubre com a més idònia per celebrar-la i per facilitar-ne una major participació.
La història de la festa es remunta als anys seixanta del segle XIX, quan el sacerdot Josep Maria Escolà, amb els seus col·laboradors Josep Mensa i Lluís Roca i Florejachs, va manifestar un reconegut entusiasme evangelitzador i va aconseguir unir els sentiments marians dels ilerdencs tot promovent la devoció a la Verge, aixecant un centre on venerar la imatge i fundant una Acadèmia per aprofundir en l’estudi d’aquells aspectes que tenen la Mare de Jesucrist com el seu objectiu.
Al llarg dels anys s’han produït algunes variacions en l’estructura de la celebració. Va haver-hi moments en què els actes atreienl’atenció de gran quantitat de devots. Altres vegades ha decaigut el nombre de participants i assistents. Però sempre s’ha mantingut lail·lusió i el compromís dels membres de l’Acadèmia perquè aquesta advocació mariana estigués en el cor i en el centre de totes les famílies de Lleida.
Després de diverses gestions i consultes, la Santa Seu va declarar la Verge Blanca de l’Acadèmia, l’any 1945,Patrona de la ciutat de Lleida. La seva imatge –de l’escultor Maximiliano Sala- està situada al centre del retaule que presideix l’oratori de l’edifici.
Les circumstàncies sanitàries actuals ens fan recordar la inicial mirada a la Verge per part dels cristians del segle XIX amb motiu d’una epidèmia de còlera. Ben segur que van viure la duresa de la situació però no van perdre mai l’esperança. L’oració constant de totes les comunitats va revifar, aleshores,la devoció a la Mare de Déu. Ara se’ns demana també als cristians la pregària, la fortalesa i la solidaritat amb aquells que més sofreixen els efectes dela COVID-19, que són els malalts i els seus familiars. Recordem,sobretot, els difunts i el dolor que ha suposat per a les seves famílies i amistats l’absència de l’afecte en el moment delcomiat o, si n’hi va haver, en el del posterior funeral. També volem agrair les mostres de servei i solidaritat de molts professionals.
En la programació dels actes d’enguany hi trobareuun solemne Tridu a l’oratori de l’Acadèmia durant els dies 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre;la celebració de la Santa Missa a la catedral el diumenge 4 d’octubre, a les 12 hores; i el certamen, aquest any virtual, que seràdifós per les xarxes a partir del dia 2 d’octubre. Us convidem a participar-hi.