Data: 16 d’agost de 2020

Ahir, com cada 15 d’agost, vam celebrar la festivitat de l’Assumpció de la Mare de Déu. L’Església proclama que Maria, quan va acabar la seva vida a la terra, va ser elevada al cel en cos i ànima. Un dels pares de l’Església, sant Joan Damascè, ens ho diu d’una manera molt bonica: «Calia que aquella que havia portat al seu ventre el Verb habités en cos i ànima en el tabernacle de Déu».

El do de l’Assumpció va ser donat a la Mare de Déu per la relació especial que va tenir amb el Senyor. Ella és la deixebla perfecta de Jesús. Maria va viure com una dona del seu temps: treballava a casa, atenia la seva família, pregava, visitava els seus familiars… No obstant això, tot ho feia sempre unida al seu fill. Trobem una bona prova d’això en el relat evangèlic de les noces de Canà. Quan Maria observa que el vi s’està acabant, diu als servidors: Feu tot el que Jesús us digui (cf. Jn 2,5). Maria sempre ens condueix a Jesús. La que ens va portar el Fill de Déu ens condueix també cap a Ell.

Maria ens ensenya a fer de la nostra vida un servei als altres. L’Evangeli ens relata que quan la Mare de Déu sap que la seva cosina Isabel la necessita, perquè és més gran i està embarassada de sis mesos, intervé per ajudar-la sense pensar-s’ho dues vegades (cf. Lc 1,39-45). Tant de bo que dia rere dia estiguéssim tan atents com ella a les necessitats que veiem al nostre voltant.

Aquest servei de Maria va dirigit als més pobres. La nostra Mare va estar fins al final al costat del seu fill mort en Creu. Això ens anima a ser al costat de tots els crucificats de la terra. Ella ens ensenya a estar al peu de la creu de les persones que estan soles o pateixen qualsevol tipus d’opressió o d’injustícia. Ella és la mare dels pobres, dels humils, dels que no tenen res, però que ho esperen tot de Déu. Ella ens acompanya en els moments de dificultat, quan tot ho veiem fosc. Maria ens crida a unir-nos a ella en el cant del Magnificat amb tots els pobres de la terra. Si som pobres d’esperit podrem accedir al Regne del cel.

En la solemnitat de l’Assumpció, Maria ens convida també a compartir amb ella la vida eterna. Així ho expressa el papa Francesc, quan ens diu que si vivim amb alegria el servei a Déu, que s’expressa també en el generós servei als germans, el nostre destí, en el dia de la Resurrecció, serà com el de la Nostra Mare celestial (cf. Angelus. 15 d’agost de 2018).

Benvolguts germans i germanes, Maria és la nostra esperança. Maria és la llum en el camí, és l’estrella que ens guia enmig de les tenebres de la nostra vida. Demanem-li la fe i l’entrega necessàries per sembrar al món la bona llavor del Regne de Déu.