Prop de dos-cents mestres i professors de religió de Catalunya es van trobar, el passat dissabte dia 15 d’abril, a l’Abadia de Montserrat, amb motiu de la XVII Jornada que organitza el Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de Religió a Catalunya (SIERC) i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC).

La trobada va començar amb un acte conjunt en què van intervenir Mn. Manel Duaso, delegat d’Ensenyament del bisbat de Sant Feliu; Meritxell Ruiz, secretària general de la FECC; Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya; l’abat de Montserrat, P. Manel Gasch, i l’arquebisbe Joan Planellas, com a president del SIERC.

L’arquebisbe Joan, en el seu discurs, va agrair la tasca que duen a terme els mestres i professors de religió catòlica a les escoles del país i va demanar que el nou currículum de l’assignatura «es vegi com una oportunitat nova, unitària i conjunta de la nostra Església». En aquest sentit, durant la jornada es va fer entrega a tots els assistents del llibre Situacions d’aprenentatge i rúbriques d’avaluació en el nou currículum de religió catòlica (LOMLOE).

Seguidament, el jesuïta P. Enric Puig va oferir una conferència sobre el Pacte Educatiu Global que proposa el papa Francesc, una proposta que convida a treballar a favor d’un canvi de mentalitat global a través de l’educació dels infants i joves.

Un cop finalitzada la xerrada, els docents assistents es van dividir en diversos grups per tal d’assistir als tallers plantejats: fins un total de deu propostes de temàtiques diferents, com la prevenció dels maltractaments i dels abusos, el projecte pedagògic de l’Escolania de Montserrat, la teologia en el nou currículum de l’assignatura o la pregària a través de la Bíblia.

La jornada va culminar amb la celebració de l’eucaristia a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, que va presidir l’arquebisbe Joan.

Manifest de la XVII Jornada de mestres i professors de religió

Com a resultat d’aquesta dissetena edició, s’ha publicat un manifest que recull tres reflexions. En primer lloc, s’afirma «la presència de l’educació religiosa d’infants i joves a Catalunya», assegurant que «sense la religió a l’escola ens empobrim no sols com a persones, sinó també en la qualitat d’una societat que es vol capaç de diàleg i d’escolta».

Per altra banda, es posa de manifest «el compromís amb la proposta del Pacte Educatiu Global feta pel papa Francesc que ens mena, com a portadors de l’Evangeli, a posar en el centre de la nostra tasca educativa la persona». I, finalment, es constata que el «testimoniatge d’esperança inherent a l’educació religiosa» és molt necessari «en un context marcat pel desencís, el dubte, les distòpies socials i la manca de relats per entomar la pròpia situació de contingència i vulnerabilitat de la persona humana».

Galeria fotogràfica