Data: 13 de desembre de 2020

Són dies de joia per a l’Església arxidiocesana, malgrat les circumstàncies difícils provocades per la crisi actual. L’Església celebra la fe, també enmig del dolor. Així ho han fet, per exemple, a Haití després d’un terratrèmol, a Ruanda després d’un genocidi… Enmig del patiment celebrem la nostra fe, que té una mirada sempre d’esperança en la vida eterna. No volem perdre l’esperança.

Aquest tercer diumenge d’Advent, a les cinc de la tarda, tindré el goig de presidir la Missa amb motiu de l’ordenació de cinc diaques permanents, a la basílica de la Santa Maria del Mar. Aquest no és l’únic motiu de joia. El diumenge 20 de desembre, també a les cinc, la basílica de la Sagrada Família acollirà l’ordenació episcopal de Mons. Javier Vilanova, que serà nou bisbe auxiliar de l’Església que peregrina a Barcelona.

En ser elegit president de la Conferència Episcopal Espanyola em vaig adonar que la meva feina augmentaria significativament i, previsiblement, també les meves absències a Barcelona. No volia que aquest fet repercutís negativament en la bona feina que fan els actuals bisbes auxiliars Sergi Gordo i Antoni Vadell, ja que d’ara endavant es veurien obligats a assumir una sobrecàrrega important de feina.

Per aquesta raó vaig sol·licitar al papa Francesc que ens concedís una ajuda, que ha recaigut en la persona de Mons. Javier Vilanova, que fins ara era rector del Seminari Interdiocesà de Catalunya. El bisbe Javier va néixer a La Fatarella (Tarragona) i és prevere de la diòcesi de Tortosa.

Dono gràcies a Déu per poder comptar amb més ajuda en la missió de regir l’arxidiòcesi de Barcelona. Agraeixo al Sant Pare haver accedit a la meva petició. I agraeixo també a Mons. Javier haver respost generosament a aquesta missió que li confia l’Església, en la persona del Papa.

L’actual equip de tres bisbes, a partir d’ara serà de quatre, ja que Mons. Javier accepta treballar plegats i viure amb nosaltres a l’Arquebisbat. Volem viure en família i compartir els moments de pregària, de reflexió, de feina i de revisió. Compartirem també la taula, les preocupacions i les alegries que comporta el pasturatge d’una diòcesi. Fes, Senyor, que siguem una comunitat unida a Crist, que tingui un sol cor i una sola ànima (cf. Ac 4,32).

Tal com el papa Francesc va dir l’any passat durant l’homilia d’ordenació de quatre nous bisbes, jo també demano de tot cor que Déu ajudi el nou bisbe a estimar amb amor de pare i de germà tots aquells que Déu li ha confiat: els preveres, els diaques i tot el poble de Déu, especialment aquells que necessiten acolliment i ajuda. Rebem amb goig aquest nou pastor de la nostra Església. Acollim-lo amb el nostre escalf perquè la seva missió doni fruit abundant.

Benvolguts germans i germanes, ja des d’ara us demano la vostra pregària pels nous diaques permanents de la nostra arxidiòcesi que seran ordenats aquest diumenge, així com pel bisbe Javier Vilanova i per la petita família que formem els bisbes auxiliars i un servidor. Demaneu al Senyor que siguem dòcils perquè, guiats per l’Esperit Sant, puguem servir l’Església amb amor i saviesa. Que l’Esperit Sant ens animi a ser servidors de l’Evangeli i portadors d’esperança al nostre món.