Data: 27 de juny de 2021

El passat 30 de maig anunciava l’organització de l’Assemblea Diocesana d’aquest curs. Ara vull donar compte del seu desenvolupament a tots els lectors del FULL que es distribueix a les parròquies i als qui rebeu la informació a través de les pàgines de la nostra premsa local. Agraeixo la deferència dels directius per publicar els meus comentaris.

Us explico l’Assemblea. Durant tot el matí de l’últim dissabte de maig ens vam reunir a la Casa de l’Església al voltant de vuitanta persones  -seguint les mesures de seguretat sanitària indicades per les nostres autoritats- i, de manera telemàtica, unes altres cent trenta  des dels seus propis domicilis o, en grups, des de les seves parròquies i comunitats religioses. Segons el meu parer va ser una reunió molt profitosa i tothom va manifestar la seva satisfacció pel contingut, pel to utilitzat i per les crides a l’esperança en aquesta situació pandèmica que estem sofrint.

Ja fa molts anys que es convoca l’Assemblea, no és cap novetat. I encara que l’any passat no es va poder celebrar, enguany hi havia una certa expectació per veure si érem capaços, i com, de sortir bé del repte plantejat: reunir un grup nombrós en el local i fer atractiva la participació des de la distància. Crec que es va aconseguir.

Vam dividir el matí en dues parts. A la primera, vam presentar el resultat dels treballs fets en les diferents reunions de parròquies i moviments apostòlics durant els mesos anteriors, que responen a l’anomenat PLA D’ACTUACIONS DIOCESANES PER AL CURS 2021-22. En comento els objectius de manera molt resumida: 1. Enfortir una formació diocesana estructurada i animar els grups de catequesi i del catecumenat d’adults. 2. Anar a les fonts de la fe i aprofundir-hi des d’una forta espiritualitat centrada en Jesucrist i un acompanyament recíproc perquè ningú quedi sol. 3. Potenciar els grups de Càritas Parroquial impulsant allò que ens apropa a ser testimoniatge de bon samarità. 4. Acollir i acompanyar a l’interior de la comunitat parroquial, i organitzar els recursos per donar resposta a les necessitats d’evangelització i atenció material amb major eficàcia. 5. Aconseguir que  les celebracions de la fe tinguin la dignitat deguda perquè els participants visquin en comunitat una autèntica trobada amb Crist. 6. Afavorir la comunió inter-parroquial, unint l’esforç de tothom i complementant les tasques indispensables que tota comunitat ha de mantenir. 7. Aprofundir en la corresponsabilitat dels laics en totes les comunitats; els sacerdots atenen el Poble de Déu en la predicació de la Paraula i en l’administració dels sagraments, però hi ha moltes tasques assumibles pels membres laics. 8. Revifar i renovar els llenguatges en les comunitats parroquials de manera que s’accepti millor l’Evangeli i se n’impulsi de forma més adequada el seu anunci, fomentant la fraternitat. 9. Estimular que la cúria diocesana promogui amb eficàcia la utilització de recursos perquè totes les parròquies tinguin el mínim indispensable per cuidar el patrimoni i afavorir la proximitat comunitària.

A la segona part del matí vam escoltar la ponència del Dr. Joan Viñas, titulada L’esperança cristiana davant la pandèmia, que va respondre al lema de la jornada “Sempre esperançats”, amb clara referència als cristians que, units a Crist, no perdem mai l’alegria, l’esperança i el compromís de servei amb els necessitats. Després hi va haver diverses i valuoses aportacions dels assistents i va acabar l’Assemblea amb un explícit agraïment meu pel desenvolupament de la jornada i, sobretot, pel treball de cadascú al llarg de l’any. Ara, a posar en pràctica totes les bones propostes que allí van sorgir: és feina de tots!