Data: 27 de desembre de 2020

La família és el pal de paller de la societat, l’espai on trobem refugi, comprensió, suport i, sobretot, amor. La família sempre ens acompanya, encara que de vegades no la tinguem físicament a prop. La família ens protegeix i ens fa sentir segurs.

Aquest ha estat un any molt dur per a tots. Durant la terrible pandèmia, que encara patim, moltes persones han patit i pateixen el dolor o la pèrdua d’algun ésser estimat. És especialment dur el cas d’aquells que no s’han pogut acomiadar dels seus familiars; la Covid-19 ens ha arrabassat aquells últims adéus. A tota la gent que ha patit i pateix vull traslladar-los l’escalf de la comunitat cristiana, el consol de la fe i l’esperança en la resurrecció.

Vivim una experiència on s’han barrejat sentiments de confusió, por, fragilitat…, però on sempre s’ha mantingut ferma la família. Enmig del dolor, el suport dels éssers estimats ens ha ajudat a tirar endavant. Hem canviat els petons i les abraçades per mirades d’amor, d’afecte i de comprensió. Tot i així, se’m trenca el cor quan veig que durant aquestes festes de Nadal molts avis no es poden reunir com sempre amb els seus fills i nets. Pel bé de tots, és un Nadal amb pocs petons i abraçades.

El papa Francesc deia en una de les seves audiències que «la família és la primera comunitat on s’ensenya i s’aprèn a estimar», i que també és el lloc on es transmet la fe: «La bona salut de la família és decisiva per al futur del món i de l’Església. Perquè és el lloc on s’aprèn a fer el bé. La fe i l’amor s’aprenen només en dialecte, en el dialecte de la família, en un altre idioma no s’entenen». I afegia: «Durant el camí de la vida, Jesús no ens abandona mai. La seva presència es manifesta a través de la tendresa, les carícies, l’abraçada d’una mare, d’un pare, d’un fill. La família és el lloc de la tendresa».

En efecte, davant de totes les dificultats viscudes des de l’inici de la pandèmia, hem de recordar que Déu mai no abandona els seus fills; que aquesta prova ha de ser una oportunitat per avançar en el camí interior i espiritual. Cal que tot allò que hem viscut i hem patit sigui acollit com una crida a mirar el rostre de Jesucrist.

Finalment, el Papa recorda que una bona família transmet valors civils, educa a sentir-se part del cos social, a comportar-se com a ciutadans lleials i honestos. Una nació no pot mantenir-se dempeus si les famílies no compleixen aquesta tasca. La primera educació cívica es rep en la família (cf. Discurs del papa Francesc durant l’Audiència de 25 de maig de 2018 a dirigents i personal de la Prefectura de Policia de Roma).

Aquest diumenge, a les cinc de la tarda, a la basílica de la Sagrada Família, celebrarem una missa amb motiu de la festa de la Sagrada Família. Benvolguts germans i germanes, us animo a mantenir i a cuidar aquest vincle universal d’amor que és la família, aquest refugi de tendresa, la millor representació de la Santíssima Trinitat, font d’amor i de consol.