Data: 21 de febrer de 2021

Ja fa molts anys, quan era sacerdot de la diòcesi de Saragossa, em van trucar per dirigir un recés a un grup de joves que feien uns dies de reflexió i pregària a Altafulla. Durant el recés, aquests joves em van ensenyar una cançó que he guardat sempre al cor. Mentre adoraven el Santíssim, cantaven: «Cerca el silenci, tingues alerta el cor, calla i contempla».

En aquest temps de Quaresma, el Senyor ens demana, com a aquells joves, que busquem un lloc tranquil per estar amb Ell. Déu vol viure en el nostre interior i transformar la nostra vida.

Déu ens parla de moltes maneres. Una de les més importants és a través de la seva Paraula. Aquests dies voldria animar-vos a llegir i a meditar la Sagrada Escriptura amb fe i humilitat. De manera particular, durant aquest temps de Quaresma, us convido a llegir la primera lectura de l’Antic Testament de les celebracions diàries de l’eucaristia. Tota l’Escriptura és inspirada per Déu i també és útil per ensenyar, per educar en la justícia i per preparar l’home per fer sempre el bé (cf. 2Tm 3,16).

L’Antic Testament ens ensenya que el desert és el lloc de la trobada amb Déu. Déu vol portar-nos al desert per parlar-nos al cor (cf. Os 2,16) i ser la llum que il·lumini els nostres passos. Ell surt a buscar-nos cada dia. Déu no es cansa mai de donar-se a nosaltres. Tant de bo que mai ens cansem de rebre’l.

L’Evangeli ens explica que Jesús va ser conduït al desert per l’Esperit Sant. Allà va aprendre a afrontar nombroses proves i dificultats. Allà també es va trobar amb Déu. És per això, que va sortir del desert preparat per portar la Bona Nova de l’Evangeli als homes i les dones del seu temps (cf. Mc 1,12-15).

La Quaresma és un temps d’escolta amorosa de la Paraula de Déu. Si llegim la Paraula amb humilitat el nostre cor es renovarà. Si resem amb ella, naixerà en nosaltres l’amor a Jesús i als germans. Si l’escoltem en comunitat, ens convertirem en el poble de Déu.

Tant de bo que la meditació de la Sagrada Escriptura ens animi a ocupar-nos dels més pobres. Ells només tenen Déu com a defensor. Si som capaços d’estar al seu costat, serem com una llum que brilla enmig de les tenebres de les seves vides.

Benvolguts germans i germanes, us animo a iniciar junts la Quaresma participant en la cinquena trobada «Sent la Creu», que se celebrarà aquest diumenge, a les sis de la tarda, a la basílica de Santa Maria del Mar i que es podrà seguir a través de la pàgina web de l’Arquebisbat. Allà estarem acompanyats de la creu de Sant Climent de Veneçuela i comptarem amb la presència del cardenal Baltazar Porras, que compartirà amb nosaltres el seu testimoni.

Maria, mare de Jesús i mare nostra, ens durà de la mà en aquest temps de Quaresma. Ella ens ensenyarà a escoltar la Paraula, a guardar-la al cor i a portar-la a la pràctica. Que ella ens acompanyi durant els quaranta dies que porten a la Pasqua.