Data: 17 d’octubre de 2021

A qui no li agrada tenir èxit en allò que fa, tenir èxit a la vida! És un aspecte de l’ésser humà que, hem de reconèixer, compartim tots. L’estudiant somia tenir èxit en els exàmens, l’esportista en les competicions, el que investiga en la seva tasca de recerca, en qualsevol treball per ser ben valorat pels superiors, etc. Habitualment identifiquem l’èxit amb la felicitat, amb els que han aplegat una fortuna, amb els que són famosos perquè surten als mitjans de comunicació i reben aplaudiments i reverències per part del món.

Això, que és una reacció i una actitud humana normal, s’ha convertit per a molts avui dia en una veritable obsessió en un món en el que s’exigeix el màxim rendiment, en el que la competitivitat ens posa a prova constantment i en el que qui no sobresurt queda sovint arraconat i  amb sentiments de fracàs i decepció entre els seus.

Però aquests aspectes de la vida i de la societat que vivim, l’èxit i el competir, no són pròpiament dimensions evangèliques. Perquè, quin és l’èxit i la competitivitat que ens demana i proposa l’Evangeli? Certament no és el que pensa la majoria de la gent.

Quan Jesús ens diu “estimeu-vos els uns als altres…” ens posa el nivell molt alt, al màxim sí, però no ens diu “estima més que aquest o aquell”. O quan diu als apòstols “aneu i anuncieu a tot el món…”, no ens diu a la vegada que ho fem més o millor que aquell o aquell altre.

L’èxit pel cristià és renovar cada dia el desig i la decisió de seguir Jesucrist, és mirar d’estimar cada dia una mica més per poder arribar a fer-ho com ell, és perdonar al que ens ha perjudicat, és posar l’altra galta a qui ens ha donat una bufetada, és donar a qui et demani, és rentar els peus als altres com Ell va fer-ho, és pregar amb sinceritat i sense condicions. Aquest és l’èxit cristià i en realitat és el veritable èxit de Jesucrist

Els qui arriben a assolir l’èxit segons l’Evangeli són els qui viuen les benaurances: els pobres en l’esperit, els mansos i humils de cor, els que ploren perquè seran consolats, els que tenen fam i set de la justícia, els misericordiosos, els nets de cor, els que posen pau, fins i tot els perseguits per causa de la justícia! Quin plantejament tant diferent de la manera de pensar que normalment tenim, i fins i tot que tenen molts cristians que no ho acaben d’entendre ni de viure.

Aquests sí que són èxits veritables i evangèlics, i aquest èxit  el podem assolir tots, sense entrar en competència amb els altres. La conversió que ens demana l’Evangeli passa també per aquí.