Data: 26 de març de 2023

Aquest cap de setmana, V Diumenge de Quaresma, se’ns presenta intens, ple de vida. Dissabte coincideixen tres celebracions: la solemnitat de l’Anunciació del Senyor, la celebració de la Jornada per la Vida i l’ordenació de Mons. David Abadías Aurín, nou bisbe auxiliar de l’arxidiòcesi de Barcelona*.

D’una banda, rememorem el «sí» de Maria a donar vida al fill de Déu, precisament en una jornada en què llancem un crit a la vida, davant de les recents lleis aprovades que hi atempten. Enguany, aquesta Jornada coincideix també amb l’aniversari de la publicació de la carta encíclica Evangelium vitae de sant Joan Pau II, sobre el valor i el caràcter inviolable de la vida humana, un document per reflexionar-hi.

D’altra banda, aquests dies vivim amb il·lusió l’ordenació episcopal de Mons. David Abadías i la seva incorporació a la família episcopal de la nostra arxidiòcesi. És un regal que ha fet el Sant Pare a l’Església que pelegrina a Barcelona. Aquesta arribada coincideix també amb el desè aniversari del pontificat del papa Francesc. Aquests deu anys de pontificat del Papa estan marcats per la publicació de l’exhortació apostòlica Evangelii gaudium, un veritable «manifest programàtic», en què el bisbe de Roma ens insta a recuperar la missió pròpia i essencial de l’Església que és l’anunci joiós de l’Evangeli. Una missió que correspon a tots els fidels, als laics, als ministres ordenats i als membres de la vida consagrada. Una conversió pastoral intensa que també s’ha d’estendre a les diverses institucions en les quals s’estructura el poble de Déu que és l’Església.

En aquest context vull recordar que l’episcopat és un servei, no un honor. Una missió que requereix vocació de servei i paciència. El bisbe és un successor dels apòstols com a testimonis primers i excepcionals de Jesucrist i del seu Evangeli. I la seva vida esdevé un “amoris officium” (ofici, treball d’amor). El bisbe està cridat a exercir la plenitud del sacerdoci, unit a Crist i als seus preveres. Sovint m’agrada recordar algunes de les qualitats del sacerdot que trobem escrites en un manuscrit medieval trobat a Salzburg. El sacerdot ha de ser alhora molt gran i molt petit; d’esperit noble, però senzill; font inesgotable de santedat i un pecador que Déu ha perdonat; servidor dels dèbils; deixeble dòcil del seu mestre; una mà amorosa per al malalt; un ancià prudent, un nen que confia en els altres; aliè a l’enveja, transparent, sincer, amic de la pau, enemic de la peresa i segur de si mateix.

Benvolguts germans i germanes, donem la benvinguda al bisbe David i preguem pel papa Francesc. En la proximitat de la Jornada per la Vida, unim-nos en la pregària per i amb les persones que pateixen a causa de la guerra, la fam, la violència, l’avortament o l’eutanàsia. Preguem per tots aquells que cuiden els malalts fins al final de la vida, pels qui acompanyen les dones gestants que estan soles i en dificultats o per aquelles famílies que acullen els pobres i els migrants. Promovem, entre tots, la cultura de la vida.

 

*Aquesta celebració també es podrà seguir en directe des de casa a través de: www.esglesia.barcelona/en-directe