Data: 20 de desembre de 2020

Enguany viurem un Nadal diferent. No em refereixo a les diferències que descriu John Grisham en el seu llibre Skipping Christmas, que va ser portat a la gran pantalla i ha esdevingut un conte clàssic per als temps moderns i una mirada divertida al trasbals frenètic que s’apodera de la societat quan arriba l’hora de celebrar la nostra tradició més entranyable. Aquest llibre planteja la possibilitat de prescindir en el seu moment del “Nadal” en el sentit de les trobades familiars obligades, els dinars d’empresa ineludibles, els centres comercials plens de gent o els regals forçats i, a vegades, una mica ridículs.

Això és el que pensen els personatges, Luther i Nora Krank, quan decideixen que, una vegada a la vida, es saltaran les activitats que el seu veïnat organitza cada any en aquestes dates, i la seva casa serà la única que no tindrà un Pare Noel a la teulada; i tampoc organitzaran cap sopar la nit de Nadal, ni posaran el típic avet amb ornamentació nadalenca al saló. Fins i tot decideixen que el 25 de desembre faran un creuer pel Carib. Al final es capgiren els plans i acaben celebrant el Nadal a contracor. Resumint, el llibre és una comèdia plena de tòpics nord-americans amb un final feliç. Al mateix temps és una crítica al consumisme desmesurat d’aquesta època.

El nostre Nadal serà diferent enguany; no n’hi ha dubte. Quan escric aquestes ratlles acaben d’arribar les últimes normatives del Govern. El Consell Interterritorial ha acordat tot un conjunt de mesures per a la celebració de les properes festes amb l’objectiu de garantir la seguretat i minimitzar tant com es pugui l’efecte de la pandèmia. Es tracta d’un marc comú que demana una coordinació eficaç a tots nivells: nacional, autonòmic i local, així com el treball conjunt amb els municipis, les organitzacions de comerciants i els agents socials, culturals i esportius.

Es recomana que tots col·laborem en la motivació i l’esforç per a complir les mesures de prevenció. S’ofereixen indicacions concretes sobre com s’ha de procedir en les trobades amb familiars i amics, sobre la mobilitat nocturna i les celebracions típiques d’aquestes festes, sobre l’hostatgeria i la vida pública, sobre els actes esportius i culturals, sobretot el comerç i el transport i, és clar, també respecte a l’aforament dels temples en les celebracions religioses. És ben cert, en els aspectes exteriors, el nostre Nadal serà diferent, i no podem fer altra cosa que acceptar i suportat amb paciència unes restriccions que afecten en bona mesura les trobades familiars tan pròpies d’aquestes dates i tan necessaris donada la situació anímica de moltes persones.

Però a la vegada us proposo que no perdem el temps en lamentacions o crítiques. Tot al contrari, convé concentrar les energies en allò que és més important, en apuntar a allò essencial, de manera que fixem la nostra mirada en el més fonamental de la nostra vida, vencent la superficialitat, superant el materialisme, desempallegant-nos del consumisme que se’ns encomana i que a poc a poc ofega l’esperit, apaga la set de transcendència. Visquem, doncs, amb intensitat i profunditat el Nadal. L’esperit del Nadal no és tenir-ho tot per bo de manera inconcreta i difosa, sinó la conseqüència d’un fet que ha marcat definitivament la història humana, l’encarnació i manifestació del Fill de Déu: “El qui és la Paraula es va fer home i plantà entre nosaltres el seu tabernacle, i hem contemplat la seva glòria, que li pertoca com a fill únic del Pare ple de gràcia i de veritat” (Jn 1,14). Déu mateix ha vingut a habitar entre nosaltres. Un misteri inefable de fe i d’amor. Avui ens ha nascut un salvador: el Messies, el Senyor. ¡Sant Nadal!